Δημοσίευση νέου Θέματος

Αλ. Βράκα (CITY KEP): 9μηνο επίδομα μητρότητα για τις γυναίκες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Αλεξάνδρα Βράκα, Υπεύθυνη του City ΚΕΠ, η οποία αναφέρθηκε στα ψηφιακά νέα της εβδομάδας, στο πλαίσιο του νέου ένθετου της εκπομπής, κάθε Δευτέρα στις 9 το πρωί, προκειμένου να υποβάλλεται αιτήσεις σε μια σειρά θεμάτων.


Αρχικά, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να κάνουν αίτηση προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν με τη δυνατότητα της επιστολής ψήφους στις επικείμενες εκλογές. Η εν λόγω διορία λήγει στις 29/4, με τους πολίτες να μπορούν να ψηφίσουν από μακριά στις Ευρωεκλογές. Η διαδικασία μπορεί να ισχύσει και για όλους τους συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν κινητικά και άλλα προβλήματα.

Ειδικότερα: Άνοιξαν αιτήσεις για δίμηνα στη ΔΕΗ, ανοίγουν θέσεις στα νοσοκομεία – υγεία, άνοιξαν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ υπάρχει μεγάλη (θετική) ανατροπή στις πληρωμές μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες.

Αναλυτικά, «τρέχουν» αιτήσεις για 60 θέσεις εργατών στη ΔΕΗ (δίμηνα), με τους εργαζόμενους που θα μπουν στις θέσεις να μην χάνουν την κάρτα ανεργίας τους (καθώς τη συνεχίζουν μετά), ενώ ο μισθός δεν είναι ο βασικός σημειώνει (είναι πιο πάνω). Οι αιτήσεις είναι μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ως 30/4 είναι η πρώτη δόση πληρωμής, ενώ έναρξη έγινε για την επιβολή φορολογικών δηλώσεων, με την κ. Βράκα να τονίζει πως καλό είναι αυτές να γίνουν άμεσα, καθώς όσες προθεσμίες θα έρθουν για αιτήσεις επιδομάτων θα έχουν προαπαιτούμενο την φορολογική δήλωση του 2023.

Ακόμη, άνοιξε η μεγάλη προκήρυξη 2Κ με 817 θέσεις σε φορείς του Υπ. Υγείας. Αιτήσεις ξεκινούν 9 Μαΐου και τελειώνουν 24 Μαΐου. Ειδικότητες: Γιατρούς, νοσηλευτές, αρκετές ιατρικές – παραϊατρικές, διοικητικοί, πληροφορική και πολλές άλλες που δεν φαντάζεται κανείς ότι θα προσλάμβαναν στα νοσοκομεία όπως μηχανικοί κ.α.. Αντίστοιχες ειδικότητες έχει και για ΤΕ (όπως Μαιευτική κ.α.).

Ανακοινώθηκε και η 3κ για προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδας (τεχνολογικής εκπαίδευσης γραφίστες, ηλεκτρολόγων, βιβλιοδέτες κ.α.).

Για τους γονείς που περιμένουν «πως και πως» να στείλουν τα παιδιά τους κατασκήνωση, οι αιτήσεις για τις κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ θα ανοίξουν σχετικά σύντομα ενώ βγήκε η προκήρυξη (αφορά και εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες 3 μήνες γραμμένες στο μητρώο ΟΑΕΔ κ.α.). Τα παιδιά ΑμΕΑ θα πάνε όλα και ωφελούμενοι είναι παιδιά γεννημένα από το 2008 ως το 2018, ενώ υπάρχουν μισθολογικά κριτήρια.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποφασίστηκε να δίνεται επίδομα μητρότητα για τις γυναίκες που έχουν ελεύθερο επάγγελμα. Πρόκειται για το 9μηνο μητρότητας, για τις γυναίκες που έχουν ελεύθερο επάγγελμα (που έχουν πληρώσει εισφορές ΟΑΕΔ), που δίνεται με απόφαση κυβέρνησης, έχουν δικαίωμα αίτησης για να πάρουν το βασικό μισθό για να καθίσουν 9 μήνες με το μωρό τους. Κάνεις αίτηση και είναι αναδρομικά για όσες γέννησαν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Σε ερώτηση για το εάν απαγορεύεται να εργάζεται η εν λόγω γυναίκα, αυτό δεν διευκρινίζεται.

Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», όπου οι παππούδες των μωρών θα μπορούν κάνοντας αίτηση και παρακολουθώντας σεμινάρια πρώτων βοηθειών να πληρώνονται για να κρατούν τα εγγόνια τους. Ήδη έχουν γίνει αιτήσεις, εντάχθηκαν οι ωφελούμενοι και το πρόγραμμα προχωράει.



* Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ  [ + ]