Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών γαλλικής γλώσσας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει ποικιλόμορφα σεμινάρια με διάφορες θεματικές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα από αυτά τα σεμινάρια έλαβε χώρα τον μήνα Ιούλιο, στην πόλη Αβινιόν της Ν.Γαλλίας, με θέμα ‘’ Η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας μέσα από θεατρικές πρακτικές’’, με επιμορφωτή τον κ. Adrien Payet, καθηγητή γαλλικών, συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη.
Επιπροσθέτως, κατά την ίδια περίοδο διαδραματιζόταν το ετήσιο Φεστιβάλ θεάτρου της Αβινιόν, με συμμετοχή 1600 θεατρικών παραστάσεων, που παιζόταν όχι μόνο σε θέατρα αλλά και σε ιστορικούς χώρους, πλατείες, μνημεία, κτλ. Συνεπώς, εκπαιδευτικοί γαλλικής γλώσσας από διάφορες χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία, Τυνησία, Μάλτα, Αυστρία, Αμερική, Καναδά) σχημάτισαν μία ομάδα, αφενός για να επιμορφωθούν πάνω στο θέατρο, αφετέρου για να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια γαλλική θεατρική παράδοση. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν δύο εκπαιδευτικοί από Αθήνα και μία από Κοζάνη.
Τα εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ήταν εξαιρετικά ωφέλιμα. Γνώρισαν νέες μεθόδους διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας μέσω του θεάτρου, ενώ παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν στις τάξεις. Αυτές οι γνώσεις θα τους βοηθήσουν να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους, καθιστώντας τη μάθηση πιο ελκυστική και αποδοτική για τους μαθητές .
Επιπλέον, οι παραστάσεις που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και τους ενθάρρυναν να γνωρίσουν διαφορετικές προσεγγίσεις στη δραματουργία και την υποκριτική τέχνη. Από κλασικά έργα μέχρι σύγχρονες παραγωγές, κάθε παράσταση ήταν μια πηγή έμπνευσης που διεύρυνε τους ορίζοντές τους.
Η αλληλεπίδραση με άλλους εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του θεάτρου από όλο τον κόσμο ήταν επίσης πολύτιμη. Υπήρξε ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, δημιουργώντας ένα δίκτυο επαφών που θα τους στηρίζει και θα τους εμπνέει στο μέλλον. Αυτή η διεθνής κοινότητα ενθάρρυνε τους καθηγητές να δουν τη διδασκαλία των γαλλικών από μια νέα προοπτική καθώς και να διαπιστώσουν, για άλλη μια φορά, την αξία και το εύρος της γαλλικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εν κατακλείδι, το ταξίδι στο Φεστιβάλ της Αβινιόν ήταν μια εμπειρία που γέμισε με νέες γνώσεις, έμπνευση και κίνητρα τους επιμορφούμενους. Είναι σαφές πως τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και προάγουν την πολιτιστική ανταλλαγή, δημιουργώντας εκπαιδευτικούς με ευρύ πνεύμα και βαθιά κατανόηση της πολιτιστικής πολυμορφίας.
Ως επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, είμαστε ευγνώμονες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για αυτή την ευκαιρία που μας προσέφερε και ανυπομονούμε να μεταφέρουμε όλες αυτές τις πολύτιμες εμπειρίες στους συναδέλφους μας και στις αίθουσες διδασκαλίας μας, εμπνέοντας τους μαθητές μας με τον πλούτο της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και με τις αξίες του θεάτρου.
Δαδινοπούλου Λίλα, Οικονομίδη Τίνα, Δημούλα Παναγιώτα
from KOZANILIFE.GR https://ift.tt/UnW9jAh