Δημοσίευση νέου Θέματος

Συγκίνηση, γεύσεις και μνήμη: Το πρώτο Συμπόσιο Κοζανίτικης Κουζίνας μέσα από τα μάτια του εμπνευστή του Κώστα Καραμάρκου. Η Συνέντευξή του.

Συγκίνηση, γεύσεις και μνήμη: Το πρώτο Συμπόσιο Κοζανίτικης Κουζίνας μέσα από τα μάτια του εμπνευστή του Κώστα Καραμάρκου. Η Συνέντευξή του.

Σε μια εποχή που η ελπίδα για τον τόπο μας φαίνεται να συρρικνώνεται, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που επιμένουν να δημιουργούν, να ενώνουν και να αναδεικνύουν τα τοπικά μας στοιχεία με μεράκι, πίστη και βαθιά αγάπη. Ένας από αυτούς είναι και ο πρωτεργάτης του Συμποσίου Κοζανίτικης Κουζίνας, που με τη δράση του κρατά άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης και της γαστρονομικής μας ταυτότητας.

Μέσα από το κοινωνικό του δίκτυο, μεθοδικά και αθόρυβα, βρήκε έναν νέο τρόπο να αγγίξει την ψυχή των κατοίκων αλλά και των φίλων της Κοζάνης. Το Συμπόσιο που διοργανώθηκε πρόσφατα, δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση γεύσης — ήταν μια πράξη κοινωνικής συνοχής, συναισθηματικής επανασύνδεσης και ουσιαστικής ανάδειξης της τοπικής κουζίνας και των ανθρώπων που την υπηρετούν.

Με αφορμή την επιτυχία του πρώτου Συμποσίου Κοζανίτικης Κουζίνας, συνομιλήσαμε μαζί του και μας μετέφερε το όραμά του, τις στιγμές που τον συγκίνησαν, αλλά και τις σκέψεις του για το μέλλον της κοζανίτικης γαστρονομίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

1.Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Συμπόσιο Κοζανίτικης Κουζίνας;

Κάθε χρόνο κάτι κάνουμε για τον τόπο μας, που όσο αισιόδοξοι και να θέλουμε να είμαστε,  δυστυχώς μικραίνει …

Κάθε χρόνο μέσα από το κοινωνικό δίκτυο της ομάδας μας κάτι σκαρφιζόμαστε,

και κάτι προετοιμάζουμε μεθοδικά  εστιάζοντας εκεί που φορείς και συλλογικότητες δεν έχουν πάει …

Η τοπική διατροφή και κουζίνα είναι ένα συνεχές πεδίο δράσης

 

2.Ποιος ήταν ο βασικός στόχος της εκδήλωσης και θεωρείτε ότι επιτεύχθηκε;

Η κοινωνική συνοχή

Προφανώς, η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλες

 3.Ποιοι φορείς και οργανισμοί συνέβαλαν στη διοργάνωση του Συμποσίου;

  • Περιφέρεια – Αντιπεριφέρεια ΠΤΠ & Εταιρεία Τουρισμού
  • ΕΒΕ Κοζάνης και Σωματείο Εστίασης Ερμής
  • Δήμος Κοζάνης
  • Πανεπιστήμιο ΔΜ

Και εταιρείες

  • Μπαγκατζούνης ΑΕΒΕ
  • Άλφα Κουκουτάρης ΑΕΒΕ
  • Κτήμα Ζανδέ
  • Συνεταιρισμός Κρόκου
  • Ζυμαρικά Τασούλα
  • Καταστήματα Τσικριτζή

 

4.Πώς συνεργαστήκατε με το Ινστιτούτο Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας;

Είμαι συνιδρυτής του ΙΔΜΕλ

Το Πανεπιστήμιο συνέδραμε με τη συγκέντρωση εργασιών και δημοσιεύσεων σχετικών με το θέμα της εκδήλωσης

5.Τι περιλάμβανε το πρόγραμμα της εκδήλωσης;

Καλωσόρισμα, οινογευσία, γευσιγνωσία ζυμών, παραλαβή δώρων, έκθεση Κοζανίτικου Γιορτάσιου, φωτογραφίσεις, συνεντεύξεις και δικτύωση

Γεύμα

Παρουσιάσεις – Αφιερώματα βίντεο

Τιμητικές διακρίσεις

6.Ποια ήταν τα κύρια πιάτα που παρουσιάστηκαν και ποια η σημασία τους στην τοπική κουζίνα;

Τας γκεμπάπ

Γκούλας

Καταφιώτικο

Ριγανάτο

 

Η σύνδεση με τα παλιά εστιατόρια της πόλης

 

7.Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Συγκινητική

8.Υπήρξε συμμετοχή από άτομα εκτός Κοζάνης;

Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο

 

9.Σκοπεύετε να καθιερώσετε το Συμπόσιο ως ετήσιο θεσμό;

Όχι

10.Ποιες είναι οι μελλοντικές σας σκέψεις για την ανάδειξη της κοζανίτικης γαστρονομίας;

Υποστηρίζουμε μεθοδικά όποια αναπτυξιακή δράση σχετίζεται με την διατροφή και τα τοπικά προϊόντα

Θα βοηθήσουμε στο συνέδριο που ετοιμάζεται από την περιφέρεια πχ στο τέλος Ιουνίου 2026

11.Ποια στιγμή από το Συμπόσιο σας έμεινε αξέχαστη;

ΟΙ βραβεύσεις Θανάση Κουκουτάρη, Μάρκου Μπαγκατζούνη και Τάσας Τσικριτζή

 

12.Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν;

Next time !

Το άρθρο Συγκίνηση, γεύσεις και μνήμη: Το πρώτο Συμπόσιο Κοζανίτικης Κουζίνας μέσα από τα μάτια του εμπνευστή του Κώστα Καραμάρκου. Η Συνέντευξή του. εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KOZANH EΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΕΑ.



* Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ  [ + ]