Δημοσίευση νέου Θέματος

Η χρήση φύλλων ελιάς για ιατρικούς σκοπούς βότανα από τον κήπο του Ιπποκράτη – Της Μάρθας Στ. Καπλάνπγλου

Τα φύλλα ελιάς έχουν μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης, που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.

Αρχαίοι πολιτισμοί όπως οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα φύλλα ελιάς ως λαϊκό φάρμακο για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του πυρετού και της επούλωσης τραυμάτων.

Τρεις από τους διασημότερους γιατρούς της αρχαιότητος έλεγαν :

Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Ο Ιπποκράτης συνιστούσε τη χρήση των φύλλων ελιάς για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Συγκεκριμένα, τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση του πυρετού και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων, λόγω των αντισηπτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων, που τους αποδίδονταν.

Επίσης, ο Ιπποκράτης αναγνώρισε τη χρησιμότητα των φύλλων ελιάς για τη θεραπεία ελκών, μυϊκών πόνων, γυναικολογικών παθήσεων και ακόμη και της χολέρας.

Σύμφωνα με την παράδοση και τις ιατρικές του πρακτικές, χρησιμοποιούσε τα φύλλα ελιάς με διάφορους τρόπους:

Επεξεργαζόταν τα φύλλα για να δημιουργήσει εκχυλίσματα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσε.

Πιθανόν είναι να τα εφάρμοζε τοπικά στα έλκη ή σε άλλες δερματικές παθήσεις. Τα φύλλα ελιάς μπορεί να χρησιμοποιούνταν και εσωτερικά, πιθανόν ως αφέψημα, για την αντιμετώπιση, εσωτερικά, διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Η χρήση των φύλλων ελιάς από τον Ιπποκράτη αναδεικνύει την βαθιά γνώση του για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και την πρακτική τους εφαρμογή στην ιατρική.

Η αναγνώριση των φύλλων ελιάς από τον Ιπποκράτη ως φαρμακευτικό μέσο, έχει οδηγήσει και στη σύγχρονη έρευνα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως η αντιική, αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση.

Ο ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

Ο Διοσκουρίδης, στο έργο του “De Materia Medica”, αναφέρει τα φύλλα ελιάς για διάφορες θεραπευτικές χρήσεις.

Συγκεκριμένα, τα συνιστούσε για τη θεραπεία ελκών, πληγών, και φλεγμονών του δέρματος, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας.

Επίσης, τα θεωρούσε ωφέλιμα για την ανακούφιση από τον πόνο και την επούλωση των τραυμάτων.

Κατέγραψε μάλιστα μια συνταγή για εκχύλισμα φύλλων ελιάς.

Πιο αναλυτικά, ο Διοσκουρίδης περιγράφει τις ακόλουθες χρήσεις των φύλλων ελιάς:

Τα φύλλα ελιάς, σε μορφή καταπλάσματος ή αλοιφής, χρησιμοποιούνταν για την επιτάχυνση της επούλωσης και την ανακούφιση από τον πόνο σε έλκη, πληγές και άλλες δερματικές βλάβες.

Ο Διοσκουρίδης αναγνώριζε την αντιφλεγμονώδη δράση των φύλλων ελιάς και τα συνιστούσε για τη μείωση της φλεγμονής σε διάφορες περιοχές του σώματος. Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνταν για την ανακούφιση από πόνους στα δόντια και για την αντιμετώπιση φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας.

Σημείωνε δε ότι τα φύλλα ελιάς είχαν αναλγητικές ιδιότητες και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από διάφορους τύπους πόνου.

Επιπλέον, ο Διοσκουρίδης αναφέρει και άλλες πιθανές χρήσεις των φύλλων ελιάς, όπως η χρήση τους για την αντιμετώπιση της διάρροιας και των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Ο ΓΑΛΗΝΟΣ .

Ο Γαληνός, ο επιφανής αρχαίος Έλληνας γιατρός, περιέγραψε και χρησιμοποίησε τα φύλλα ελιάς, για θεραπευτικούς σκοπούς. Τα χρησιμοποιούσε κι αυτός,για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως πληγές, έλκη και φλεγμονές. Συγκεκριμένα, για τα φύλλα ελιάς πίστευε ότι: Η αντιμικροβιακή δράση τους βοηθούσε στην αποφυγή μόλυνσης και επιτάχυνε την επούλωση. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους μπορούσαν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις φλεγμονών του δέρματος ή των ιστών.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες τους βοηθούσαν στην καταπολέμηση διαφόρων μικροβίων.

Ακόμη : Ο ΚΕΛΣΟΣ

Ο Κέλσος, Ρωμαίος συγγραφέας, περιέγραψε τη χρήση μιας πάστας από βρασμένα φύλλα και κρασί για τη θεραπεία τραυμάτων.

ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Κατά τον Μεσαίωνα, προσωπικότητες όπως η Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν χρησιμοποιούσαν το τσάι από φύλλα ελιάς, για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Σήμερα, συνεχίζονται να διερευνώνται τα πιθανά οφέλη για την υγεία, από τα εκχυλίσματα φύλλων ελιάς, ιδιαίτερα οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

– Η χημική σύσταση των φύλλων της ελιάς είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει διάφορες ενώσεις, κυρίως φαινολικές ενώσεις, τερπενοειδή και φλαβονοειδή. Μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Κλιματολογικές συνθήκες, ηλικία του δέντρου, χρονική περίοδος συλλογής, ποικιλία ελιάς, λίπανση και φυτοπροστασία:

Κύρια συστατικά των φύλλων είναι :

Σεκοϊριδοειδή:

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η ελευρωπαΐνη, καθώς και η λιγκστροσίδη, η μεθυλοευρωπαΐνη και η ελαιοσίδη.

Φλαβονοειδή:

Όπως η απιγενίνη, η καεμπφερόλη, η λουτεολίνη και η χρυσοεριόλη

Φαινολικές ενώσεις:

Όπως το καφεϊκό οξύ, η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη.

Η παρουσία αυτών των ενώσεων στα φύλλα ελιάς είναι σημαντική, λόγω των πιθανών ωφελών τους για την υγεία.

Για παράδειγμα, η ελευρωπαΐνη έχει συνδεθεί με τη βελτίωση του διαβήτη, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Είναι γνωστή, ακόμη, για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Αυτό το συστατικό, μαζί με άλλες ενώσεις, καθιστούσε τα φύλλα ελιάς ένα πολύτιμο φυτικό φάρμακο.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΑΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Βασικά οφέλη και χρήσεις των φύλλων ελιάς:

*Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος:

Τα φύλλα ελιάς περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες δραστικές ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

*Μείωση της αρτηριακής πίεσης:

Πιστεύεται ότι το φύλλο ελιάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

*Εξισορρόπηση χοληστερόλης:

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα φύλλα ελιάς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

*Μείωση της φλεγμονής:

Τα φύλλα ελιάς μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ασθενειών, που σχετίζονται με φλεγμονή, καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα.

*Καταπολέμηση λοιμώξεων:

Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες των φύλλων ελιάς μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις.

* Επιδράσεις στον διαβήτη:

Πιστεύεται ότι τα φύλλα ελιάς μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη * *Αντιοξειδωτικό και Αντιμικροβιακό:

Οι ιδιότητες της ελαιοευρωπαΐνης βοηθούν στην προστασία του σώματος από την κυτταρική βλάβη και τα επιβλαβή παθογόνα.

* Καρδιαγγειακή Υγεία:

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας, ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

*Υποστήριξη του Ανοσοποιητικού Συστήματος:

Τα αντιοξειδωτικά και άλλες βιοδραστικές ενώσεις στα φύλλα ελιάς μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση λοιμώξεων.

*Άλλα πιθανά οφέλη:

Τα φύλλα ελιάς μπορούν να βοηθήσουν σε παθήσεις, όπως οι ρευματισμοί και η αρθρίτιδα.

— Πώς χρησιμοποιούνται τα φύλλα ελιάς:

* Τσάι φύλλων ελιάς:

Φτιαγμένο με εμβάπτιση αποξηραμένων φύλλων ελιάς σε ζεστό νερό .

* Εκχύλισμα φύλλων ελιάς:

Μια συμπυκνωμένη μορφή των δραστικών ενώσεων που βρίσκονται στα φύλλα ελιάς, συχνά διαθέσιμη σε κάψουλες ή δισκία.

* Τοπικές εφαρμογές:

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρέμες και λοσιόν για την περιποίηση του δέρματος, βελτιώνοντας ενδεχομένως την εμφάνιση και την ελαστικότητα του δέρματος.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι παρενέργειες της χρίσης των φύλλων είναι :

*Στομαχικές διαταραχές:

Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού από φύλλα ελιάς μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, έμετο ή διάρροια.

* Αλλεργικές αντιδράσεις:

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φύλλα ελιάς, προκαλώντας συμπτώματα όπως κνησμό, ερυθρότητα ή εξάνθημα. *Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων:

Τα φύλλα ελιάς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, ειδικά με εκείνα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση ή το σάκχαρο στο αίμα.

* Εγκυμοσύνη και θηλασμός:

Τα φύλλα ελιάς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στα τρόφιμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού,

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ, πριν χρησιμοποιήσετε φύλλα ή εκχύλισμα φύλλων ελιάς, ειδικά εάν έχετε κάποια υπάρχουσα πάθηση ή λαμβάνετε φάρμακα.

Το άρθρο αυτό είναι ενημερωτικό.



from KOZANILIFE.GR https://ift.tt/Frt46sM
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ  [ + ]